Får hesten et overben el. piphas

Skulle man være så uheldig at hesten får et overben elller piphas, kan det typisk tages med løg suppe også kaldet kutanvæske ( fåes ved dyrlægen ) Hvis man behandler den så snart skaden er sket.

Hvidløg til drægtige hopper.

Hopper kan godt tåle hvidløg imens de går drægtige. Man skal bare huske på at det er blodfortyndende og for mit vedkommende giver jeg ikke hvidløg til drægtige hopper fra en måned før foling, da man aldrig ved om man skulle være så uheldig at løbe ind i at hoppen skal have et kejsersnit, det er her hvidløget for betydning da det fortynder blodet og en evt, blødning vil derfor være sværer at standse..

Hale spiseri.

Hvis dit føl eller plag spiser de andre heste haler er det typisk fordi de har orm. Giv ormekur og allerede efter 2 til 3 dage holder de op med det.

MSM: Ved led og muskelproblemer.

MSM er en organisk svovlforbindelse, der indeholder let optageligt svovl, MSM er kendt for sine antiinflamatoriske egenskaber. MSM sikrer at det er tilstrækkeligt svovl tilstede i ledene til at danne ny ledbrusk, og til at bevare den eksisterende. MSM har desuden en smertelindrende effekt ved inflamationer i muskelaturen. Svovl er også vigtigt for huden, pelslaget og hovene.

Anbefalet dosering til heste:

Vægt  30 til 50 kg     =  1  gram daglig
Vægt  50 til 100 kg   =  2  gram daglig
Vægt  100 til 200 kg =  3  gram daglig
Vægt  200 til 300 kg =  4  gram daglig
Vægt  300 til 400 kg =  5  gram daglig
Vægt  400 til 500 kg =  7,5 gram daglig
Vægt  500 til 800 kg =  10 gram dagligt


Kilde: www.rheumacure.com/MSM.htm

På denne adresse kan det også købes.

Dette produkt er god til anvendelse ved både led probler samt ved muskelproblemer.

Temperatur på hesten.

Normal temperatur på hesten.

Udvokset heste: 37 til 38 grader over 38 tilkald dyrlægen.
Føl: 37,5 til 38,5 grader over 38,5 tilkald dyrlægen.
                               HUSK:
Man kan altid ringe til dyrlægen og forhøre sig, hvad man skal gøre uden det koster noget.

Giver vandkoppen nok vand.

Fyld vandkoppen helt op med vand.
Stil en spand under koppen og tryk 1 minut.
Der skal efter et min være mellen 6 og 10 liter i spanden.
Det vil sige en vandkop skal give 6 til 10 liter i min.
Bliver man sprøjet helt til med vand når man tester sin vandkop. Ja så er det også ubehageligt for hesten at drikke af den. Man får så lige en til at rense ventilen i vandkoppen..

tegn på dårlige tænder

Dårlig ånde.
Problemer med at tygge.
Savler i foderet.
Vægt tab.
Forstoppelse og andre fordøjelses problemer.
kan ikke spise æbler og gulerødder.
Spytter halv tygget foder ud igen.
Slår med hovedet under ridning.

Man bør få dyrlægen til at tjekke tænder en gang årligt, og har man en ældre hest bør man få det gjort 2 gange årligt.

Hesten puls

Sådan ligger hestens puls når den står på stald.

Føl: 1 til 2 dage gammel.  100-200 slag pr.min.
Føl: 3 til 6 måneder gl.        64- 76 slag pr.min.
Føl: 6 til 12 måneder gl.      48- 72 slag pr.min.
Plage: 1 til 2 år.                   40- 56 slag pr.min.
2 til 5 års heste.                   28- 56 slag pr.min.
Over 5 år gamle.                  28- 40 slag pr.min.

Respirationsfrekvens ligger på 10 til 14  pr. min i hvile tilstand.

Hvis Hesten klør man og hale.

Ja hvis hesten klør man og hale, så prøv at vaske man og hale, samt halerod i sebolux. Det kan købes ved dyrlægen og virker rigtig godt, samtidig med det har en kløestillende virkning.

Sur stråle

Har hesten sur ståle, så køb noget æbleeddike, kan købes i brugsen, men det er meget billigere i tyskland. Fyld det på en spray flaske. Rens hoven og gør den ren med en børste og spray så godt med æbleeddike i strålen, det går kun nogle dage så er det væk. vil man bruge det forebyggende skal man bruge det 1 til 2 gange ugenligt.

Forfangenhed.

Ved forfangenhed er det en god ide`at slå tidsler og brændenælder af og give hesten, da det øger blodgennem strømningen.  Heste/ponyer vil meget gerne have det.
Man kan også give æbleeddike i foderet det er også godt og det er billigst at købe i tyskland, der koster det kun en femtedel af det hvad det koster herhjemme.
Hvis man køler ben i vand ,så kom lidt jod i vandet det sørger  for at benene holdes køligere længere.
En meget forfangen hest/ pony bør stå på sand i sin boks, da det aflaster benene bedst.

Håber nogle af disse råd kan hjælpe andre, da de har hjulpet mig meget , jeg havde en pony der var forfangen. Den blev helt rask men kom dog aldrig til at kunne komme på græs igen. En gang forfangen altid forfangen.

Bukkehov

Hvis man har evt et føl eller et plag, der er ved at udvikle bukkehov, skal man sørge at dens foder er tilpasset den helt nøjagtig, så den får de rigtige vitamin og mineral sammen sætninger.
Derefter skal man få smeden ca hver 14 dag til at komme og rette og tage lidt af i dragten, men få kun taget lidt af af gangen, så den ikke bliver øm og så dens sener kan følge med.

Medicin i form af piller.

Skal hesten have medicin i form af piller, gives det lettest ved at knuse pillerne og hælde dem i en sprøje hvor man har hældt lidt A 38 ned i i forvejen. Derefter rystes og sprøjtes så i munden på hesten. De vil gerne have A 38.

Føl med diarre

Diarre ved føl, ses typisk ca på 9 dagen hvor hoppen kommer i brunst.
Orm kan også give diarre. Giv ormekur.
Hænger der en slik sten i boksen kan den også være årsagen.
Eller at føllet leger med vandet.
Ved diarre kan der gives Zoolack som købes ved dyrlægen eller A 38, men der skal der gives 3 dl daglig.
Har føllet diarre mere end  4 til 5 dage kontakt dyrlægen.

Blank pels.

Skal din hest have en blank pels, så giv den 1 til 2 bananer dagligt. De første dage du giver den banan er det ikke sikkert den vil have den, lad den ligge i krybben så skal den nok ryge ned når den får sit foder, og jeg kan kun sige den kommer til at elske bananer.

Har hesten svært ved at tåle græsset.

Hvis hesten har svært ved at tåle græsset, så lad hesten spise sig mæt i hø inden den lukkes ud, og aldrig på vådt græs, tilvend den så langsomt.

Har hesten tildens til kolik.

Har hesten tildens til kolik og er tænder og din foder kvalitet tjekket, husk også at tjekke halmen om det er ordenligt. Så kan man give den et produkt fra pavo der hedder Slobber, dette røres op med kogende vand og gives til hesten 1 til 2 gange i ugen. Det er helt utroligt hvor det har hjulpet, på flere heste jeg kender, der har haft tildens til kolik.

Har hesten lus.

Hvis hesten har lus, kan det ses på at den klør sig.
Vær sikker på den har lus, tag og træk en tot hår af og fyld i en plastik pose,tag den med ind og lad den ligge varmt så vil du kunne se lusene vrimle frem på plastikken. De kan fjernes ved at sprøjte hesten med frontline vet mod lopper til hunde. Sprøjt første dag en trediedel af hesten og 2 dag en trediedel mere og 3 dag den sidste trediedel.

Er hesten nervøs eller stresset.

Er hesten nervøs eller stresset kan man afhjælpe dette meget billigt. man kan give den en liter kamille the daglig. Det er også godt for hoste heste samt heste med astma.Og hestene vil faktisk gerne have det.

Muk

Muk kan behandles med Atamon eller honning. Atamon er bedst her om sommeren da honning jo tiltrækker alle dyr.Har også hørt at hunde shampo skulle være godt.
En anden ting der også skulle virke helt fantastisk er et rå løg, der blendes eller hakkes til der er lidt ligner grød. Læg det på benet med mug og læg en forbinding på. Lad hesten stå med det i ca 12 timer, tag det så af,og lad det få lidt luft og læg det på igen, efter et par dage skulle det være væk. Tippet med løg bruges meget i norge, da der er store afstande til dyrlægene deroppe...

Er hoppen træt efter eks. en foling.

Så kan man give hoppen noget vand med drue sukker i. Så bliver den hurtigt kvik. Dette kan også bruges til føl, hvis man er sikker på de ikke fejler noget, men virker trætte.Da bruger man 15 gr drue sukker blander det med noget afkogt vand og giver den det med en sprøjte,det kan man sagtens gøre 3 til 4 gange daglig.Ved at føllet bliver lidt mere frisk, får det også mere lyst til at patte ved sin mor.

Sår forbinding.

Ved eks. et sår på hestens ben, der skal forbindes, kan der bruges en engangs ble, sådan en man bruger til babyer. De kan fåes i flere størelser an på om det er til lille eller stor hest. Fordelen ved at bruge bleen som forbinding, er at man kan få den til at klæbe fast og derved har styr på det hele. Benet kan også ånde med sådan en ble på, og der siver i hverken blod eller andet ud på bandagen. Til lige er det meget billigere at forbinde med den, end med de dyre forbindinger fra apotek eller dyrlæge. Min dyrlæge syntes det var en super ide`og fik da også et par bleer med i bilen. Thi Hi

En blanding mod fluer,mitter og andet klæg.

1dunk 5 liter eddike
1 fed hvidløg
2 flasker citronsaft
1/4 flaske Eukaluptus olie. Kan købes i matas
1/4 flaske pebermynte olie. Kan købes i matas
1/4 flaske Anisolie. Kan købes i matas

Det hele blandes sammen og hældes på spray dåse eller påføres med svamp.
Kuren koster de samme som en af de dyrer kure man kan købe, her får man bare hele 5 liter ud af det og har olier over til at lave mere til næste år. Det virker..

Skæl i hale og man.

Skæl i hale og man kan man få væk, vedd at koge 8 liter vand når det er kogt op tager man det af og kommer 4 spsk fulde Rosmarin i.. Stiller den hen og lader det trække et døgn, skummer så det resterende kryderri af. Det er så klar til brug. Gnid det godt ind i hale og man og lad det luft tørre, efter et par dage er det væk..