Eks. på en Rhodococcus kur.

Rhodococcus er en lungebetændelse der danner bylder i lungerne på føl. Det udbryder typisk imellem 2 og 4 måneders alderen.

Behandlingen foregår med piller. Den ene slags hedder Azithromycin 500 mg og den anden hedder Rimactan 450 mg. Disse to piller skal gives sammen.

Azithromyzin: 5 til 10 mg pr kg. man giver typisk 10 mg pr kg.
Rimactan: 10 mg pr kg.

Eks: et to måneder gammelt føl vejer ca 100 kg. Det skal have 2 piller af hver slags 1 gang daglig i 21 til 30 dage. Bedst er 30 dage.

Pillerne knuses og fyldes i en sprøjte med A 38 og rystes godt sammen, få helst blandingen til at fylde total 15 til 20 ml, det er hvad et føl kan nå at synke på en gang. Tag føllet på staldgangen og giv det, render der noget ud af munden, tør det væk med en klud, da hoppen ikke kan tåle de piller.

Virkning vil man typisk kunne se efter 2 til 6 dage. Hvis føllet ingen mor har giv da en paraghurt pille en gang daglig til at holde styr på maven. Da den jo ikke har mælken fra sin mor til at holde styr på det.

Føl kan være født med Rhodococcus i sig, og de kan få det ved at æde hoppens afføring, samt på jordfolde og ridebaner, samt fra hingstestationer. Rhodococcus er en jord bakterie. For at undgå at føl året efter får det er man nød til at omlægge de marker føllet med rhodococcus har gået på. Rhodococcus er ikke luftbåren men smitter gennem jord, sand og støv.

Scanning: Man kan få scannet for at se hvor vidt man er i behandlingen, når bylderne er væk skal der yderlige behandles i 10 dage. Bedst er selvfølgelig at få scannet ved start af kuren, da det kan spare mange penge i piller for de dyre.

Kuren koster i piller 150 kr pr dag for et føl på 100 kg. ganger man så det med 30 bliver det 4500 kr. og dertil kommer prisen for scanningen.


Rimactan 300 mg gør en kur på 30 dage. 1000 kr billigere også selv om føllet så skal bruge flere piller.
AZithromyzin. 250 mg i 6 stk pakninger gør en kur på 30 dage. 500 kr billigere også selv om man her skal bruge flere piller.